Stari srpski bukvari i citanke

B-1895-1.pdf - Bukvar iz 1895 godine, I deo
B-1895-2.pdf - Bukvar iz 1895 godine, II deo
B-1895-3.pdf - Bukvar iz 1895 godine, III deo

Bukvar-1916.pdf - Bukvar iz 1916 godine
Citanka-1916.pdf - Citanka iz 1916 godine

B-1597.pdf - Prvi srpski bukvar iz 1597 godine

 

Nakon internet izdanja Istorije hriscanske crkve evo konacno i najavljenog internet izdanja Crkveno - Slovenskog bukvara. Ali ne jednog bukvara vec tri razlicita stara srpska bukvara koji su zanimljivi svaki na svoj nacin.

Zasto sam odabrao stare srpske bukvare za predmet mog interesovanja i zato sam ulozio mnogo vremena zajedno sa svojim prijateljima da  postani dostupni svim zainteresovanim Srbima?

U pitanju je pre svega licni utisak da je ortografija u bukvarima ustvari ona prava, izvorna srpska ortografija koju je gospodin Vuk Karadzic svojom reformom pisma i jezika potisnuo u zaborav.
Svima koji zele da polemisu o svrsihodnosti i posledicama reforme jezika predlazem da prvo procitaju ova tri izdanja starih bukvara, da zatim nekoliko dana na miru razmisle i da nakon sredjivanja utisaka o pismu, jeziku, gramatici i ortografiji ukoliko imaju zelju pridruse se diskusiji na adresi :

U pripremanju internet izdanja starih srpskih bukvara zahvaljujem se pre svih gospodinu Miroslavu Milovanovicu koji je utrosio mnogo vremena kako bi optimizovao skanirane strane originalnih bukvara i prilagodio ih za fajlove koji se mogu procitati iz programa Adobe Acrobat Reader.

Zahvaljujem se Gospodinu Nenadu Cosicu, koji je uvek podrzavao projekte sa kulturnom i istorijskom sadrzinom,
gospodinu Aleksandru Stojadinovicu koji je omogucio tehnicku stranu postavljanja ovog projekta na Web. Na kraju se zahvaljujem  i svim posetiocima mog prvog internet izdanja Istorija Hriscanske crkve cija mi je podrska i pohvale podstakla na novi i zamasniji izdavacki poduhvat.

Ova izdanja su besplatna i imaju za cilj propagaciju Srpske kulturne bastine.

Nadam se da cu ediciju bukvara obogatiti i bukvarom koji sam ja koristio u skoli a koji je koriscen za ucenje cirilice u periodu od kraja 60-tih do sredine 70-tih godina.

Nisam siguran za Copyright za taj bukvar ali ne verujem da bi mi bilo ko zamerio obzirom da je u pitanju besplatno izdanje udzbenika koji je pravlje u vise stotona hiljada primeraka. Neka to bude iznanadjenje.

Vase komentare saljite na E-mail: Balby@beograd.com

S postovanjem
Dr. Pavle Babac. dipl. inz. gradj.

Istorija hriscanske crkve