AVANTURA - RESTAURACIJA JEDNOG MOTORA

 Dr. Aleksandra Babac, lekar i Mr. Pavle Babac dipl. ing. gradj.

 

Voleo sam i vozio motorcikle od svoje cetrnaeste godine. Po zavrsetku srednje skole tata mi je kupio novi motor  SUZUKI 500 GS, zrtvujuci svoju uvoznu dozvolu zbog cega sam mu neizmerno zahvalan. Kasnije sam vozio i SUZUKI 500 DR moga mladjeg brata, ali jedan motorcikl, mi je ostao u secanju kao neostvarena zelja. Tokom agresije NATO pakta na nasu zemlju dobio sam neverovatnu potrebu, da uprkos nadrealnoj situaciji i bombardovanju, sebi ispunim zelju staru dvateset godina.

Moja zelja je bila imam i vozim motorcikla TOMOS Cross 50 Junior. U nastavku su slike iz Tomosovog kataloga iz 1979. godine, a molim citaoce ovog teksta da ne zamere zbog kvaliteta slika. Katalog je star vise od dvadeset godina i na njemu su ocigledni tragovi  upotrebe odnosno “ljubavi”.

 

Tomos 15 SLC

Tomos Cross 50 Junior

Tomos 90 Electronic

 

 

U vreme kada se taj motor pojavio na trzistu, svojim svezim i modernim izgledom delovao je neverovatno dobro . U to vreme su se vozili MZ, CZ, Jawa, TOMOS, stari BMW-i, i raznorazni italijanski i nemacki motorcikli koji su tada bili i vise od 20 godina stari (Moto Guzzi, DKW, Zundapp). Japanskih motora je bilo malo i oni su decaku, kao sto sam bio ja tada, i koji je tada zavrsavao osmi razred osnovne skole, izgledali daleko i nedostizno.

Sa mojim tatom sam postigao dogovor da ce mi na kraju zavrsenog osmog razreda kupiti motor TOMOS.

Bio sam odlican djak i nakon dobijenog svedocanstva u skoli otisli smo u robnu kucu Beograd (Beogradjanka) da kupimo motor. Na standu na kome su se prodavali motorcikli, motori su bili naredjani jedan do drugog TOMOS 15 SLC, 14, APN, automatic, i zuti kros 50 Junior. Ovaj motor sam zeleo jos od sajma automobila a katalog tomosovih motorcikala mi je bio omiljeno stivo. Tada mi je taj motor izgledao fantasticno, bolje nego jaci i brzi model tomos 90 electronic . Gledali smo motore, ja sam zeleo krosa a moj tata se uplasio njegovog robusnog izgleda, misleci da je samim tim i opasniji za voznju, i bio je cvrsto protiv njegove kupovine. Cena krosa je bila oko 1 600 000.00 tadasnjih dinara a tomos 15 SCL je kostao 1 280 000.00 dinara. Cena nije bila presudna vec oceva briga i na kraju se ova kupovina zavrsila tako sto sam ja dobio tomos 15 SLC a Tomos cross 50 junior je otisao u legendu. Tomos je vec tada prestao da proizvodi ovaj model tako da su dva cross motora u robnoj kuci Beograd verovatno bili poslednji motori koji su se u Beogradu nudili na prodaju te 1979. godine

Dvadeset godina nakon toga u toku NATO agresije dao sam oglas da kupujem motorcikl TOMOS kros 50 junior. Mesec dana po izlasku oglasa javio se momak koji je imao motor cross i koji je ziveo u  jednom selu kod Surcina.

 

 

Motor sam kupio, utovario u gepek od kola i doneo kuci. Spustio sam ga u podrum zgrade i poceo detaljnije da ga razgledam. Tada su naprevljene i ove slike

Moram da priznam da je stanje u kome se motor nalazilo samo pojacalo zelju da se popravka uspesno zavrsi.

 

Najvece razocarenje je bilo u pogledu opste visine motora. Ja sam visok 187 cm a visok covek ruzno i tesko vozi nizak motorcikl. Verovatno je on u mojoj masti tokom dvadeset godina narastao a realno on je bio nizak motor.

 

 

Na popravci smo naporno radili moj brat i ja, u medjuvremenu sam kupio jos jedan Cross 50 junior, zapravo ram sa prednjim i zadnim amortizerima koji je moj drug Ljupce Bugarski poceo da pravi od Fantic Ridera a cija je visina meni odgovarala.

Rezervoar je ojacan stakloplastikom na delovima gde je pukao (prelaz izmedju sedista i rezervoara, zadnji rep i mesto prolaska srafova koji rezervor drze za predni deo rama). Sa rezervoara smo skinuli bar 15 slojeva boje. Moj brat je tada otkrio tehnologiju dodavanja nitro razredjivaca u smolu za stakloplastiku cime smo dobijali komotniji rad.

 

 

Motor je kompletno sredjen sa svim novim delovima ukljucujuci i novo elektronsko paljenje.

Interesantno je da jedini ulozak fara koji je mogao da udje u prednju masku od Fantic radera je ulozak fara iz BMW M1

Prednji tocak je 21’’ i ima disk kocnicu

 

 

Posto nismo imali originalni cep za rezervoar goriva napravili smo cep koji se zakljucava. Motor se ponovo vozi se od leta 2000. godine.