AVANTURA - RESTAURACIJA JEDNOG AUTOMOBILA

 Dr. Aleksandar Babac, lekar i Dr. Pavle Babac dipl. ing. gradj.

 

Jedne veceri pocetkom marta 2001. godine moj brat mi je javio da je u novinama procitao oglas da se u Svilajncu prodaje neki oldtajmer kabriolet marke Renault. Brat mi je rekao da je zvao vlasnike, da je razgovarao sa njima i da misli da se moze dogovoriti sa njima oko cene. Nismo znali koji je auto u pitanju i kako izgleda, ali smo se radovali mogucnosti nabavke jos jednog kabrioleta. Od tog momenta pocela je nasa avantura – restauracija ovog automobila.

 

 

Na slici se vidi kako je auto izgledao kada smo ga kupili aprila 2001. godine. Auto je bio vlasnistvo gospodjice Ljubice Ilic kojoj je ovaj auto kupio njen pokojni otac. Otac gospodjice Ljubice je bio autolimar i imao je nameru da restaurira ovaj auto za svoju cerku. Auto su Ljubica i njen otac kupili u Kraljevu 1984. godine

 

 

Auto smo zateklji u jadnom stanju, sto naravno nije umanjilo osecaj odusevljena koji smo brat i ja osecali. Precutno smo osecali da je ovo izazov koji bi bio kruna nase pasije prema neobicnim automobilima, izazov koji bi testirao nase znanje o automobilima i najvaznije test jacine nase volje. Bez preterivanja se moze se reci da na automobilu, nista nije bilo ispravno. Auto je bio bez motora a izgled unutrasnjosti blago docarava ukupno stanje vozila.

 

 

Auto smo iz Svilajnca prevezli za Beograd, kamionom naseg kuma Zorana Pavica, kod Zorana Milicevica skolskog druga mog brata koji je imao radionicu u selu Lipovica kod Beograda. Brat i ja smo bili euforicni i sa velikim entuzijazmom smo krenuli u proces rasklapanja kola.

Poceli smo sa demontazom delova, a da zapravo nismo sasvim bili svesni u kakav smo se poduhvat upustili.

 

 

Radili smo vikendom, cesto i radnim danima u popodnevnim satima. Lipovica je udaljena 40 minuta voznje od kraja u Beogradu u kome mi zivimo.

Do sredine juna 2001. godine auto je bio ociscen do metala a nas drug Zoran Milicevic je poceo sa limarskom opravkom. Zamenjene su sajtne, rubovi, usisnici na bokovima i izvrseno je ojacanje sasije vozila

 

 

Ojacavanje sasije je izvrseno celicnim profilima koji su varani ispod poda vozila. Koriscene su kutije 80 x 40 mm koje su krojene i varene na licu mesta.

Krutost automobila je postala kao kod kartinga

 

 

U avgustu smo nasli odgovarajuci motor koji smo kupili u Smederevskoj Palanci i koji je bio u “voznom stanju”. Opet je kum Zoran Pavic dao svoj kamion za prevoz.

Motor smo oprali od dugogodisnje prljavstine spolja i iznutra, zamenili lanac, lancanike, spanere. Servisirali smo anlaser, alternator, razvodnik paljenja, pumpu za vodu i neznam vise sta jos

 

 

Kada smo zavrsili motor je zablistao. Bio je to kraj avgusta 2001. godine i  imali smo utisak da je dan zavrsetka blizu.

Od kraja avgusta do kraja novembra malo se radilo jer je nas drug Zoran imao svoje poslove i svoje probleme.

Auto smo morali da prebacimo na drugo mesto jer je Zoran morao da napusti radionicu krajem novembra 2001. godine.

 

 

 

Krajem novembra 2001. godine auto smo prebacili u dvoriste naseg druga Zike Despotovica koji ima kucu u ulici Vojvode Stepe.

Preko zime nismo radili, a ja sam nabavio rezervna stakla, tvrdi krov i jedno originalno zadnje svetlo koje nam je nedostajalo. Ove delove sam nasao u selu Grncari kod Loznice kod automehanicara Stanoja koji je isto ljubitelj starih automobila i koji ima nekoliko interesantnih automobila.

Zimsko vreme nije potpuno obustavilo radove. Prema merama koje smo saznali iz  kataloga francuskih firmi, koje prodaju originalne delove za stare modela Renaulta, smo kupili nove lagere  za tockove, kod nas u Beogradu

Pocetkom marta smo otvorili novu sezonu radova i krenula je priprema za farbanje.

 

 

 

Tad sam poceo da razmisljam o realnom obimu posla koji smo zapoceli. Pri kupovini automobila u martu 2001. godine racunali smo da cemo ceo posao zvrsiti do kraja avgusta iste godine. U tom trenutku realno nije se mogao odrediti vremenski zavrsetak posla.

U to vreme poceli smo da pravmo reducire – distancere kako bi BBS felne koje je moj brat nabavio od 17’’ sa pet rupa mogli da stavimo na tri brezona (kao kod renoa 4). Na otpadu na kome radi drug iz razreda mog brata nasli smo osovinu od vagona koja je plazmom isecena na dva valjka (tuljka kako kazu na otpadu) duzine po 30 cm i precnika 22 cm. Komadi su bili prosecno teski po 60 kg.

Reduciri distanceri su napravljeni u auto centru BOBAN – SAJLE. Tamo smo napravili i creva za hidrauliku kao i sajle koje su nam nedostajale.

 

 

Krajem aprila auto smo preneli kod farbara. Auto je bio ofarban do Djurdjevdana. Preneli smo ga ispred porodicnog preduzeca gde smo poceli sklapanje.

Dok smo radili limariju mislili smo, samo da ovo prodje pa ce biti lakse, pa smo onda, dok smo smirglali kola i pripremali ih za farbanje, isto razmisljali misleci da ce montaza biti sa malo problema. Naravno pogresili smo. Montaza je trajala od kraja maja do kraja avgusta kada je auto otisao kod mog druga auto tapetara Dusana na Umku.

Dusan je u decembru 2001. godine presvukao sedista a u septenbru i oktobru 2002. godine je uradio enterijer i izradio je navlaku za krov. Brat i ja smo dosta pomagali a finalnu obradu enterijera smo sami uradili

 

 

Auto je zavrsen u novembru 2002. godine u svim detaljima. Dobio je redizajniranu instrument tablu sa belom podlogom i crvenim osvetljenjm, stavljeni su motori za podizanje bocnih stakala, drveni sportski volan i jos mnogo toga.

Domacoj auto industriji se zahvaljujemo za rezervoar od fice koji smo smestili u prednju haubu, elektricnu instalaciju koja je kombinacija nove instalacije od fice i juga. Motor brisaca je od juga, kesa za vodu za brisace je od fice, prekidaci kod volana (migavci, brisaci dugo svetlo)od  juga. Na kola smo stavili hladnjak od golfa dizela sa elektro ventilatorom i termodavacem koji startuje ventilator pri temperaturi od 70 stepeni C.

 

 

Ne znam na sta smo vise ponosni na to da smo odrzali rec datu poznanicima da cemo uspeti u nasem poduhvatu ili na sadasnji finalni izgled automobila.

Mi smo pribegli mnogim kompromisima kod primenjenih tehnickih resenja jer nam autenticnost nije bila imperativ. Smatrali smo da automobilu, koji smo stvarno i bukvalno napravili, treba da damo sopstveni pecat. Neko to uradi svom jugu, ili svome BMW-u a mi smo se odlucili za Renault Floride. Malo ljudi je napravilo auto kakav su zeleli a moj brat i ja pripadamo toj posebnoj grupi ljubitelja automobila

 

 

Renault Floride je jedan od onih automobila koji imaju karkteristicno obelezje. Dizajn i linija je takva da auto odise elegancijom i posle 40 godina od nastanka. Sto bi rekao jedan moj dobar drug:

“ Volim brate kada auto napred ima oci, nos i usta a pozadi lepu guzu ”

 

 

flo_ok03_53a.jpg (12140 bytes) flo_ok03_19b.jpg (14005 bytes) flo_ok03_54c.jpg (14489 bytes)
flo_ok03_41e.jpg (16252 bytes) flo_ok03_13f.jpg (16931 bytes) flo_ok03_14g.jpg (16989 bytes)
flo_ok03_39d.jpg (13571 bytes) flo_ok03_28i.jpg (18721 bytes) flo_ok03_27h.jpg (17592 bytes)

 

 

 

 

Nas auto je po podacima dobijenim od istoriskog odeljenja kompanije Renault u Parizu isporucen kupcu 21. 8. 1961 godine. u USA. Od tada mu se gubi trag do carinske licitacije u Kraljevu 1967. godine. Po mom saznanju auto je u nasoj zemlji bio u vlasnistvi sledecih osoba:

1. Dusan Mitrovic Kraljevo - Selo Kovaci (vlasnik od 21.04.1970 do 01.08.1977.)

2. Ilic Miroslav, Kraljevo (vlasnik od 01.08.1977 do 19.11.1984.)

3. Ilic Dragica, Svilajnac (vlasnik od 19.11.1984 do 18.05.2001.)

4. Pavle Babac, Beograd (vlasnik od 18.05.2001.)

 

 

Na kraju pomenucemo sve one koji su nam prijateljski, drugarski i profesionalno pomogli:

 

Zahvaljujemo se nasim porodicama na velikom razumevanju

Zahvaljujemo se kumu Zoranu Pavicu i njegovoj firmi RALL COLOR

Zahvaljujemo se nasem drugu Zoranu Milicevicu

Zahvaljujemo se nasem drugu Ziki Despotovicu

Zahvaljujemo se prodavcima na buvljaku u Bubanj Potoku

Zahvaljujemo se farbaru Dadi iz Kaludjerice

Zahvaljujemo se firmi Boban Sajle iz Beograda i Zoranu koji je ispred firme prihvatio posao

Zahvaljujemo se metalostrugaru Mihajlu Dimitrijevicu - Miki

Zahvaljujemo se Ljupku Tanovicu i njegovom partneru Branku u Zelezniku koji su peskirali delove

Zahvaljujemo se firmi BIO-PLAST  koja je radila plastifikaciju i gospodinu Misi Slavkovicu 064-125-48-14

Zahvaljujemo se Ljupcetu Bugarskom za strucne savete i pomoc

Zahvaljujemo se Voji u Bolecu za kocione gumice

Zahvaljujemo se za Zoranu Stankovicu i njegovom preduzecu ALU - ROKI od koga smo kupili felne

Zahvaljujemo se preduzecu Srecko Renault iz Beograda

Zahvaljujemo se Brki iz Kragujevca koji prodaje delove za Zastavu

Zahvaljujemo se braci Voji i Ljubi koji imaju servis AS i koji imaju Renault Floride zelene boje

Zahvaljujemo se auto tapetaru Ilic Dusani sa Umke  koji je radio ceo tapetarski posao ukljucujuci i krov

Zahvaljujemo se A.C. “Sekula” za ventilator hladnjaka

Zahvaljujemo se prodavnici GEST-1 u Beogradu hladnjak, creva i ulosci prednjh farova

Zahvaljujemo se bravarskoj radnji Elezovic

Zahvaljujemo se Hansu is Nove pazove za opruge koje nam je uradio

Zahvaljujemo se Peci sa otpada Kopaonika u Dunavskoj ulici

Zahvaljujemo se prodavnici lagera ASTRID u ulici Trise Kaslerovica

Zahvaljujemo se Firmi Teleoptik u Zemunu za indikator temperature, indikator nivoa goriva i sondu za nivo goriva kod fice

Zahvaljujemo se firmi Stevanovic koja proizvodi kedere za kola raznih tipova

Zahvaljujemo se predstavnistvu NGK u Beogradu

Zahvaljujemo se majstor Mici farbaru (cuveni Mica Metalik) iz Lipovice koji je spremio boju

Zahvaljujemo se Aleksandru Stojadinovicu koji je postavio na web ovu pricu